"Ik wilde weer terug naar het begin. Koken op open vuur met verbrande randen aan je groenten."

Wild Brood ging op pad...

Lang werd er gezocht naar de perfecte locaties.

Emmie: "Ik heb maandenlang gezocht naar een paar locaties welke zo'n schitterend verhaal hadden dat ik niet begreep waarom ze zo onbekend waren."

​In het Gooi ligt veel historie van rond 1800. Veel landgoederen zijn verloren gegaan of zijn inmiddels in het bezit van bedrijven. Deze bedrijven hebben de buitenkant in stand gehouden, maar vanbinnen is het een gewoon gebouw. Dat is niet waar Emmie naar op zoek is: “Deze zijn vaak helemaal gemoderniseerd en dicht gepleisterd. Alle oude elementen zijn vergaan, bomen zijn massaal gekapt. Waar ik naar zoek ga zijn gebieden waar opnieuw een functie is gegeven aan een oude historie. Waar nog duidelijk te zien is wat het vroeger was.”

 

Wie zijn wij ?

Jesse Lawton, eigenaar van decorbouwbedrijf ‘Het Werk’, en Emmie Wolting, eigenaar van Rubensdating, vormen al sinds 2010 een stel. De twee zijn via Rubensdating bij elkaar gekomen en hebben samen De Strandbar opgezet. Nu is Wild Brood aan de beurt.

Met Wild Brood organiseren zij diners op bijzondere locaties in het Gooi. Op landgoederen, in kerken, leegstaande en vervallen huizen en op weilanden: alle locaties hebben een verhaal.

Wilde planten, op open vuur koken & eten met je handen.
Emmie: "Ik ergerde me aan dat stijve gedoe in restaurants. Als dertiger en veertiger heb je bar weinig tijd. Kids, baan en huis: ze slokken je helemaal op. Wanneer ik dan uit eten ga, wil ik ook iets meemaken. Een beetje anders, festival sfeer, laid back. Het liefst buiten met uitzicht op een stuk land. Dat is helaas bijna niet te vinden. Als het er was, dan was het helemaal stijf en ingekaderd, of serveerden ze heel slecht eten… Vreselijk. Ik wilde weer terug naar het begin. Koken op open vuur, verbrande randen aan je groenten, grote stukken vlees aan tafel gesneden door de alfa man."

​"Met je handen eten, salades in schalen en krachtige soepen. Dat soort dingen.”

Een mediterraans, gipsy sfeertje moest het worden volgens Jesse en Emmie. Lange tafels in een veld of in een schuur met mooie gerechten en aangevuld met prachtige wijnen, het liefst uit Holland zelf.

Jesse ziet het ook al helemaal voor zich: "Alsof je uitgenodigd bent op een feest van een vriend, maar zijn familie ken je helemaal niet. Laat die familie nu lekker groot zijn. Oma en moeder koken de sterren van de hemel en grote schalen met pasta’s, salades en soepen komen voorbij. De lucht vult zich met de geur van houtvuur en mooie stukken gebraad. De tafel is versierd met allemaal borden met verschillende patronen, wilde bloemen die in vazen de ruimte aankleden en oom speelt een stukje op de gitaar. Dat is Wild Brood.”

Franse wijngaard in het Gooi


"Ik heb 1 locatie waar ik meer dan gelukkig van word. Land en Boszicht in ‘s Graveland heeft een oude moestuin in bruikleen gekregen  van Natuurmonumenten, en hier hebben ze een prachtige wijngaard in gemaakt waar ze twee soorten wijn uit schenken. Wanneer je hier binnenstapt, ben je niet meer in Nederland maar waan je je in  een stukje oude historie en voel je een soort bedrijvigheid die je maar zelden aantreft op een plek. Rijen met druivenstruiken, prachtig!"

Na een kort gesprek met de beheerder was er meteen een klik en gaat Wild Brood samen met Land en Boszicht een driedaags evenement organiseren in juli 2018.

 ‘Het Gooise wijngaard diner’ zal ook geen geheime locatie worden maar een jaarlijks event!

 Heb je nog meer?...
"Ik heb nog veel meer van deze parels gevonden welke nog ongerept zijn en zich middenin het Gooi bevinden, maar deze verklap ik natuurlijk niet. Reserveer een diner en ondervindt, zou ik zeggen! Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld wordt."

Deze locatie verklap ik..

Wie gaat er koken?

Selina Sarapci werkte voor kort nog bij Spandershoeve, het enige Indonesische restaurant in ons kikkerland met een Bib Gourmant. Ze besloot haar eigen weg in te slaan. Toen Emmie haar vertelde over Wild Brood, heeft ze alle aanbiedingen van andere restaurants laten liggen en is ze vol enthousiasme aan de slag gegaan.

"Dit is zoveel meer dan koken in een keuken. Het koken in de buitenlucht, in een bunker of oude schuur en zelf je keuken bouwen, dat is echt geweldig! Ik heb jarenlang Indonesisch gekookt in dezelfde keuken en het was voor mij tijd voor iets anders. Ik heb ontzettend veel geleerd bij Spandershoeve maar ik wil graag met deze kennis een nieuwe weg inslaan. De avond dat ik dat had besloten, kreeg ik van Emmie de vraag of ik mee wilde met Wild Brood. Ik heb meteen 'ja' gezegd!

​De verhalen van de locaties zijn mijn grootste inspiratiebron voor het opzetten van een menu. Elke plek krijgt een eigen menu. Het kan dus zijn dat je op een akker met graan komt te zitten. Reken maar dat we dan wild en graanjenever op het menu hebben staan. Een ander voorbeeld is wanneer we in de wijngaard dineren: dan werken we weer met de ranken, bladeren en wijnen. Roken op oude ranken geeft een geweldige smaak."